Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Τι είναι η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία;
Είναι ένα σύνθετο ψυχαναλυτικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1980 από τον Stephen Mitchell. Η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία έχει επηρεαστεί από τη Διαπροσωπική θεωρία, την θεωρία του Εαυτού, το αμερικανικό φεμινιστικό κίνημα, τη θεωρία της διυποκειμενικότητας και των αντικειμενότροπων σχέσεων.
Στο επίκεντρο του συγκεκριμένου μοντέλου βρίσκονται οι ανθρώπινες διαπροσωπικές σχέσεις. Η θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου βασίζεται στην ισοτιμία και την ασφάλεια ενώ μέσα από το αναλυτικό ζευγάρι συν-κατασκευάζεται ο «αναλυτικός τρίτος», ένας χώρος μέσα από τον οποίο αναλυτής και αναλυόμενος επηρεάζουν ο ένας τον άλλον στο «εδώ και τώρα» μέσα από μια επανορθωτική εμπειρία.
Σε τι θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;
- Στη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων και της αλληλεπίδρασης με τους άλλους
- Στην επεξεργασία αρνητικών συναισθημάτων
- Στην ανάγκη για προσωπική αυτοβελτίωση
- Στην αναγνώριση της αυτο-εικόνας αλλά και της εικόνας που οι άλλοι έχουν για εμάς
- Στην αντιμετώπιση δυσπροσρμοστικών ή δυσλειτουργικών συμπεριφορών
- Στην ανταπόκριση σε αιφνίδιες αλλαγές και κρίσεις στη ζωή μας
Ποιο είναι το πλαίσιο της θεραπευτικής συνεργασίας;
- Οι συνεδρίες διεξάγονται σε σταθερή ημέρα, ώρα και κόστος που ορίζονται κατόπιν συνεννόησης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
- Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 45 λεπτά και ο χρόνος υπολογίζεται από την ώρα της προγραμματισμένης συνάντησης και όχι από την ώρα άφιξης του θεραπευόμενου.
- Η πληρωμή για τις δια ζώσης συναντήσεις γίνονται μετά την ολοκλήρωση της κάθε συνεδρίας ενώ για τις διαδικτυακές συνεδρίες, απαιτείται κατάθεση με τραπεζική συναλλαγή μία ημέρα πριν την θεραπεία. Ακυρώσεις γίνονται μέχρι δύο ημέρες πριν τη συνεδρία χωρίς να καταβληθεί το αντίτιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή ακυρωθεί συνεδρία την ίδια ή προηγούμενη ημέρα, γίνεται κανονικά η καταβολή του χρηματικού ποσού. Συστηματικές ακυρώσεις ισοδυναμούν με ακύρωση του θεραπευτικού πλαισίου και επομένως διακοπή της συνεργασίας.
- Η πρώτη συνάντηση έχει διερευνητικό χαρακτήρα με λήψη ιστορικού, εξέταση του αιτήματος και ενημέρωση του πλαισίου συνεργασίας. Παρόμοιο χαρακτήρα και περιεχόμενο ενδέχεται να έχουν και επόμενες συνεδρίες.
- Ο θεραπευτής δεσμεύεται από το απόρρητο της θεραπείας, δηλαδή τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για ό,τι περιέχεται σε γνώση του από την ιδιωτική ζωή και τις πράξεις του θεραπευόμενου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες αξιολογείται πως ο θεραπευόμενος ή τρίτα πρόσωπα διατρέχουν κίνδυνο, ο θεραπευτής αποδεσμεύεται από το δικαίωμα της τήρησης του απόρρητου και ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η μαγνητοφώνηση ή κινηματογραφική λήψη χωρίς να το γνωρίζει ο θεραπευόμενος.
- Θεραπευτής και θεραπευόμενος σέβονται τα μεταξύ τους όρια στον τρόπο επικοινωνίας ενώ δεν επιτρέπονται κοινωνικές ή σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους.
- Συνηθίζεται το τέλος της θεραπείας να συναποφασίζεται από το αναλυτικό ζεύγος έπειτα από αξιολόγηση της επίτευξης του θεραπευτικού στόχου. Σε κάθε περίπτωση, ο θεραπευόμενος διατηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τη θεραπεία, όταν το επιθυμήσει. Στην περίπτωση αυτή, συνίσταται να πραγματοποιηθούν μία ή δύο συνεδρίες για τον αρμονικό τερματισμό της θεραπευτικής σχέσης. Εάν ο θεραπευτής κρίνει ότι δεν είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας ψυχικής υγείας για συγκεκριμένο θεραπευόμενο, μπορεί να προχωρήσει στην παραπομπή του σε άλλον συνάδελφο.